NOTRANJA VRATA - (kaj je dobro vedeti)

Na trgu je danes zelo pestra izbira notranjih vrat, čeprav vsa notranja vrata opravljajo enako funkcijo imamo različne možnosti izbire. Glede na material lahko izberemo masivna lesena notranja vrata, furnirana notranja vrata, CPL notranja vrata, steklena notranja vrati ali kovinskimi ognjevarnimi podboji. Kakšne so cene in kaj se nam najbolj splača pri izbiri?

Glede na način odpiranja ločimo nihajna vrata, drsna vrata, dvokrilna notranja vrata in notranja vrata na klasično levo in desno odpiranje, ki jih ima doma večino od nas.

Preden se odločimo za nakup notranjih vrat, je dobro vedeti, da notranja vrata ne kupujemo na kratek rok, ampak jih kupujemo za daljše življenjsko obdobje – vsaj za eno generacijo. Zato je dobro premisliti ali bomo kupili notranja vrata nizkega kakovostnega razreda, potrošili bi sicer manj denarja, a to pomeni tudi krajšo življenjsko dobo, ali notranja vrata višje kakovostnega razreda, so sicer dražja a se nam na daljši rok zelo izplača.

Pred samim nakupom notranjih vrat je potrebno zelo natančno vedeti, kakšne so dimenzije zidarske odprtine. Torej odprtine, ki je neobdelana. Dimenzije igrajo ključno vlogo pri končni ceni notranjih vrat, ker imamo dimenzije po nemških (evropskih) standardih – ki pa so drugačni od bivši Jugoslovanskih JUS standardov, katere še danes uporablja večino gradbenikov.

DIN STANDARDNE DIMENZIJE VIŠINA 2010mm
2140mm
DIN STANDARDNE DIMENZIJE ŠIRINA 640mm
760mm
890mm
1010mm
Standardi vrat